De nieuwe voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, heeft premier Mark Rutte desgevraagd verzekerd dat hij op geen enkele wijze wil tornen aan het sociaal akkoord.

Rutte had hem zaterdagochtend opgebeld na lezing van kranteninterviews met De Boer.

“Ik snap niet dat daar twijfel over is ontstaan. Ik heb nergens gezegd dat ik het akkoord wil opblazen. Wij hebben als organisatie onze handtekening gezet onder het sociaal akkoord. En daar staan wij voor”, aldus De Boer tegen het ANP.

Premier Mark Rutte bevestigde dat hij Hans de Boer heeft gesproken. Die heeft “een paar stevige interviews” gegeven en dat vindt de premier begrijpelijk bij een aantreden. “Hij bevestigde wat hij eigenlijk ook in die interviews zei, namelijk dat voor VNO-NCW het sociaal akkoord staat. Goed dat ook van hemzelf te horen.”

Kanttekeningen bij sociaal akkoord

De werkgeversvoorman plaatste onder meer kanttekeningen bij de afspraak uit het sociaal akkoord, dat werkgevers de komende jaren 100.000 gehandicapten aan het werk zullen helpen. Zo niet, dan zou een quotumwet in werking treden die bedrijven verplicht om gehandicapten aan te nemen.

"Ik vind dat als persoon een vorm van chantage en ik had dat anders gedaan. Maar dat laat onverlet dat wij ervoor zullen zorgen dat die 100.000 banen voor gehandicapten er komen. Daar sta ik voor", aldus De Boer.

Veeg teken

Hij zei het een veeg teken te vinden dat er ophef is ontstaan over iets "dat ik nergens heb gezegd, terwijl al die interviews volstaan met positieve plannen over economische groei en banen in Nederland''. "Het is een storm in een glaasje water.''

Het sociaal akkoord van kabinet, werkgevers en vakbonden werd in april vorig jaar gesloten. Namens VNO-NCW zette Bernard Wientjes zijn handtekening onder de overeenkomst, de man die De Boer maandag officieel opvolgt als voorzitter.

Vakbonden willen gesprek

De vakcentrales FNV, CNV en VCP nodigen De Boer uit voor een overleg. In de interviews van zaterdag heeft De Boer met zijn uitspraken "veel vragen doen rijzen over de toekomst van het overlegmodel en met de afspraken zoals gemaakt in het Sociaal Akkoord", stellen de drie in een gezamenlijke verklaring.

De drie vakcentrales willen hem graag spreken, in een overleg binnen de Stichting van de Arbeid waarin werkgevers en werknemers zitten. Ton Heerts (voorziter FNV) leest in de interviews "een totaal andere koers van VNO-NCW en niet in lijn met het tussen sociale partners gesloten akkoord".

Zijn collega Maurice Limmen van het CNV vindt dat De Boer "piketpaaltjes slaat voor zijn werkgeversachterban. Maar afspraak is afspraak". Duo-voorzitter Gerrit van de Kamp van de VCP stelt dat een nieuwe voorzitter van werkgeverskant niet aan gemaakte afspraken moet gaan tornen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl